En dag som steadycam operatör

Igår fick jag chansen prova på att vara steadycam operatör, de flesta av er undrar kanske vad det är för yrkesroll och jag tänkte lite enkelt informera om detta. Detta är vad Wikipedia har att säga om saken:

       

Kameran väger ungefär 25 kilo och resterande utrustning 10 kg. Sammanlagt släpar dessa hjältar omkring på 35 extra kilon, som avbelastas nedanför korsryggen med hjälp av en väst. Det här är en riktigt jävla tung rigg. Jag hade den på mig i fem minuter och tog ungefär 20 steg innan jag började skaka av att hela tiden spänna rygg muskulaturen. Det finns idag ungefär 6 personer i Sverige som är riktigt grymma inom denna yrkesgrupp. Jag har haft privilegiet att jobba med de flesta av dessa. Men det finns en av dem som verkligen sticker ut. Han må vara en av de bästa i världen. Karsten Jacobsen. Det han gör här är helt sjukt.

Vi jobbade tillsammans på bröllopsfotografen, då han en av dagarna i 35 graders värme, sprang upp och ner för trappan vid Djursholms kapell. Jag fick värmeslag av att stå i skuggan, den här killen sprang upp och ner i solen med 35 extra kilo i svarta kläder, 20 gånger innan vi var klara. Om ni tittar på filmen så lägg märke till scenerna där kameran ”flyter” omkring, där har ni steadycam arbete i världsklass!

Hatten av till utövare av detta hantverk! Ni har min eviga respekt!

This entry was posted in En dag som..., Mitt jobb är inte som ditt!. Bookmark the permalink.

2 Responses to En dag som steadycam operatör

  1. Jonas says:

    Det som framförallt sticker ut på den undre bilden är Tuvas blick; the Terminator har inte ett skit att komma med där.

    Fick du ordentligt med smörj precis efter att bilden tagits?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>