Bitterbloggaren – I Thorstens bakvatten pågår den verkliga debatten

Min kära vän, Bitterbloggaren har den senaste veckan gett sig in i debatten och gett en väldigt nyanserad bild av hela sveriges hetaste nyhetsstoff på sin blogg, Torsten Flincks klavertramp i melodifestivalen. Har ni legat under en sten eller helt enkelt råkar vara vettiga människor med ett så kallat liv och lyckats missa denna nyhet så kan ni sluta läsa redan här. Jag bjöd in ordbajsandets mästare att fortsätta denna intressanta genus disskusion som hela nyheten utmynnade i, här hos mig. Håll till godo av dagens gästbloggare: Bitterbloggaren

I Thorstens bakvatten pågår den verkliga debatten

Det finns jämställdhetsdebatter och så finns det jämställdhetsdebatter. Det finns pöbelns debatt som friskt hejas på av kvällspressens lakejer och sedan finns det debatter som faktiskt kan ge oss något.  Debatter som skapar förändring, möjligheter och ett i slutändan mer jämställt och förmodligen bättre Sverige.
I bakvattnet av folkhemmets paradgren i idioti även kallat melodifestivalen har en debatt blommat upp som jag mycket starkt har tagit avstånd från. Jag har fått en massa mothugg för detta men jag har hela tiden hållit fast vid min tes att den debatt angående Thorsten Flink är ytterst banal och det gynnar varken kvinnor eller jämställdheten att på denna sandlådenivå kasta skit på varandra. Jag har tydligt redogjort varför tidigare och kommer därav inte göra det igen.

Detta inlägg ska så lite det bara går handla om den ovan nämnda debatt, jag överlåter det till kvällspressen och deras lakejer, sanna mina ord, idag behöver du antagligen inte gå ut grundskolan för att kalla dig journalist. Vi kan bara hoppas att dessa kreverar och dör i sin egen inkompetens så vi normalt funtade individer kan leva och frodas ostört.
Som sagt i bakvattnet av Thorsten har det under veckan pågått en debatt gällande jämställdhet. För er som missat det ska Sverige och vår statsminister stå värd för ett möte som kallas för Northern future forum. Huvudtemat på detta möte är jämställdhet, och hur man bör arbeta för att gynna kvinnligt ledarskap och företagande och på så sätt skapa goda förutsättningar för en hållbar tillväxt inom eu.
Jag tycker det är mycket glädjande att detta forum hålls, Sverige kan  i för sig stoltsera med att ha den största andelen arbetande kvinnor och pappalediga män i världen och hyfsad andel kvinnliga politiker, men när det gäller makten i näringslivet släpar kvinnan fortfarande efter markant.
Varför kan man då anse att detta är en viktigare jämställdsdebatt än många andra som diskuteras?
Jag kan med lätthet plocka fram en handfull argument som talar för att detta är den i särklass viktigaste debatten beträffande jämställdhet.
För det första så är det näringslivet som driver Sverige framåt, ska våra svenska företag fortsätta vara lönsamma och utvecklas samtidigt som nya företag skapas bör vi ta till vara på de mest kompetenta och begåvade människor som Sverige kan erbjuda. det är därför av största vikt att beslutsfattarna ej glömmer bort hälften av befolkningen, det vill säga kvinnorna.
Näringslivet har länge dragits med problemet att männen är de som sitter på beslutsfattande poster, med det inflytande svenskt näringsliv har i samhället så tror jag att en förändring av dess struktur, dvs införandet av fler kvinnor kommer skapa en osynlig hand som gör det enklare för kvinnor rent allmänt i samhället, beträffande jämställdhetsfrågor. Ska man få starkt genomslag bör man lyfta frågor där de påverkar mest. Svenskt näringsliv driver Sverige framåt, får vi en sund jämställdhetsdebatt här har vi mycket vunnet. Svenskt näringsliv är Sverige, förändringar här ger genomslag du inte får någon annanstans.
Är Sveriges politiska och kapitalistiska styre jämställt kommer så småningom Sverige med dess omnejd känna sig bekväma med den konstellationen och i min mening kommer vi då på riktigt gå mot ett jämställt Sverige och sakta men säkert även mot ett jämställt Europa.

Men vad bör göras för att skapa förutsättningar för kvinnor att nå högre positioner inom svenskt näringsliv?
Det finns nog väldigt många olika saker man bör göra, men två delar jag tycker att man bör arbeta med är:
Hur går vi tillväga för att se till att kvinnor kan arbeta mer?
Hur förändrar vi gamla attityder?

Om kvinnorna ska kunna konkurrera på allvar om maktjobben så måste de kunna arbeta mer än 40 timmar i veckan, du må vara kompetent men kan du inte avvara den tid som krävs spelar det mindre roll. Du kommer att gallras bort. Arbetet har påbörjats och vi ser att män i större utsträckning är hemma med barnen än tidigare men ett mer gediget arbete behövs.Vår jämställdhetsminister Nyamko Sabuni påpekar att en rättvis fördelning av hemarbetet är nödvändigt men räcker inte. Forskaren Magnus Henreksson belyser problematiken då han på visar att en barnfamiljs hemarbete uppgår till cirka 70 timmar i veckan. Det innebär således att två karriärister ska klara av mer än tre krävande heltidstjänster, ohållbart. Det är därför det ger en viss substans när näringsminister Annie Lööf föreslår ökade möjligheter till köp av vardagstjänster. De kan kännas konstigt att blanda in rutavdraget i en jämställdhetsdebatt men jag anser det både legitimt och nödvändigt.

Attityderna ser jag också som ett stort problem. För att belysa exempel så kan vi ta språkbruket, manliga chefer har järnkoll medan en likvärdig kvinnlig chef beskylls för att inneha ett kontrollbehov. Mannen skryter om sin 90 timmars arbetsvecka medan kvinnan skäms för att de lämnat bort barnen. Chefsrekryterare vittnar om att kvinnan  sällan ser sig lämplig för ett chefsarbete förrän de får veta vem den andre kanditaten är. Män däremot anser sig oftast alltid vara lämpade för den sökta chefstjänsten

Dessa är givetvis grova generaliseringar men jag tror att de har substans, attityd påverkar mer än vad vi tror.
Jag tror att attityderna och kvinnans självförtroende i arbetssammanhang är de viktigaste bitarna att arbeta med för att nå jämställdhet i svenskt näringsliv.

Jag är av tron att både attityderna och självförtroendet förbättras när kvinnor tillåts arbeta mer och får tid till att ta krävande arbeten och fatta affärsbeslut av rang. Men det krävs även ökad medvetenhet, processer och nolltolernas mot diskriminering i företagen.
Det är ingen tvekan om att arbetet går framåt, Antalet kvinnliga medlemmar i styrelserna ökar och fler kvinnor innehar chefspositioner. Men politikerna har ett ansvar, ett ansvar att följa upp och se till att det goda arbete som påbörjats fortskrider och slutligen når enda in i hamn.
Därav anser jag att denna jämställdsdebatt är av yttersta vikt och att mötet  Northern future forum borde fått mer massmedial uppmärksamhet.

Bitterbloggaren

This entry was posted in Gästbloggare, Ironins ansikte, Tankar. Bookmark the permalink.

6 Responses to Bitterbloggaren – I Thorstens bakvatten pågår den verkliga debatten

 1. Karl says:

  Det här är bland det bästa jag läst !! Anställ killen som skribent nuuu

 2. LiveitLoveit says:

  Patrik, jag tycker att du är klok.

 3. Bitterbloggaren says:

  Aftonbladet och dess omnejd, nej tack. Då blir det här det sista jag skriver, någonsin

  • Bergman says:

   Då ska vi hålla dig ifrån aftonbladet, kanske ett inlägg om den tidningen skulle sitta på sin plats hos dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>