Ett dygn på Birger Jarl

VARNING!

Jag vill passa på att varna känsliga läsare. Detta är en magstark historia, bokstavligen! Dessvärre är den även helt sann, så läs vidare på egen risk!

När min kära faster fyllde 50 år för ett par år sedan, tyckte hon att det kunde vara en rolig idé att ta med familjen, släkten och vännerna på en kryssning. Med vissa white trash vibbar tackade jag och min dåvarande flickvän tillslut ja, efter att ha försäkrat oss om att det inte skulle bli någon ”vanlig” white trash kryssning, utan en städad kryssning med den betydligt lugnare båten, Birger Jarl. Det var iallfall vad vi fått förklarat för oss, när vi lyckligt ovetande klev ombord.

Det första som mötte oss när vi kommit ombord var en kalas packad finska på 60+ som tyckte att hon om min lille bror (17 år vid tillfället) skulle gå in i hennes hytt och leka lite. I normala fall har jag blivit uppfostrad att ”ta seden dit man kommer”. När vi klev in i vår klamydia infekterade hytt insåg jag att det inte kommer att bli så den här gången.

Efter att vi fräschat oss en smula upp, var det dags att möta upp resten av vårt sällskap vid BUFFÉN. Denna buffé kan vara något av det torraste, tråkiga och snåla buffé jag någonsin varit med om. Till bords hamnade vi bredvid en säregen kvinna i sällskapet, som började prata om att hon varit på kryssning med samma båt föregående år, vi nickade instämmande medan vi tvingade i oss av den vidbrända buffén. Hennes historia om denna kryssning mynnade ut i att en av hennes närmaste vänner hade halkat i en trappa, brutit nacken och avlidit på vägen till Åland. Efter denna upplyftande historia begav vi oss, illa till mods tillbaka till klamydia hytten. Vi övervägde en stund att stanna i hytten, resten av resan, då vi redan ansåg att vi sett och hört tillräckligt. Vi hade ingen aning om vad som väntade runt hörnet.

Jag begav mig efter en stund mot taxfree butiken för att köpa några öl, med resonemanget att om jag ändå måste genomlida denna resa, kunde jag ju lika gärna vara full. När jag kom fram insåg jag att jag inte var ensam om att resonera på det sättet. Den lilla taxfree butiken var helt överöst med rednecks, lodisar och fyllesvin, med mer eller mindre mentala och fysiska handikapp, som alla skulle ha ett flak Mariestad för 149 kr inkl tillhörande ölvagn. Stämningen gick att jämföra med nasdaq börsen, dagarna efter finanskrisen. Jag tog ett beslut att vara lite bättre än alla andra och gick tillbaka mot hytten.

När jag kom fram mötte jag min flickvän som lite skärrad, berättade att hon just gått emellan en misshandel. Hon hade hört en kvinna skrika utanför hytten och gått ut för att se vad det rörde sig om. Efter att ha följt skriken hamnade hon i en trappa ner till maskinrummet där en gubbe var i full färd med att slå sönder sin fru/älskarinna/främling. Min handlingskraftiga flickvän bröt emellan och började skrika, strax därpå kom två vakter och forslade bort gubben till en fyllecell, alternativt kastade honom överbord. (Jag vet faktiskt inte vad som hände med honom, för han var inte kvar på båten när vi klev av!)

Efter denna incident gick vi tillsammans till ”stora baren” med det ”stora dansgolvet” och mötte upp resten av vårt sällskap. För första gången på hela resan ditills, började stämningen kännas bra igen, men inom en halvtimma hade det hela utvecklats till Östersjöns största fylleslag. Då blåste det upp till storm och strax därpå hade jag sett 5 personer spy upp allt vad buffén hade erbjudit. En äldre kvinna i vårt sällskap (tänker inte hänga ut någon) lyckades med att både bli stupfull och sjösjuk, så tillsammans med min bror och min farbror eskorterade vi henne tillbaka till sin hytt. Vi hann ungefär halvägs in i hytten då jag gjorde upptäckten som jag inte ens önskar min värsta fiende.

Hon hade skitit ner sig! Vi lyckades gemensamt få in henne på toaletten innan hon började spy över min farbror. Förnedringen var total, för samtliga inblandade. Jag började känna ett väldigt starkt illamående och tog ett eget beslut att hämta någon ur besättningen som kunde hjälpa till. I trappan på väg mot receptionen snubblade jag över ett finskt medelålderspar som på något sätt ansåg att trappan var den bästa platsen på båten att knulla på. När jag och en besättningsman tillslut kom tillbaka till hytten med kvinnan, möttes jag av den värsta synen i mitt liv. Hela sängen var nerbajsad och över hela golvet låg det spyor och i sängen låg kvinnan och skrek. Jag kände att jag hade gjort mitt för kvällen och gick tillbaka till dansgolvet, bjöd upp min faster och tackade för en oförglömlig upplevelse. Jag menade varenda ord!

Jag har aldrig haft mer ångest i hela mitt liv, än de timmarna vi tillbringade efter frukostbuffén på morgonen därpå. Jag och min flickvän satt med tomma blickar och stirrade ut över horisonten, sökandes efter Stockholm. Som aldrig känts så långt ifrån.

Note to self: Åk ALDRIG mer på kryssning!

This entry was posted in Fail, Mitt liv som jag. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ett dygn på Birger Jarl

 1. Sussie says:

  Ok, det enda jag kan konstatera efter detta är vilken total kryssningsamatör du är! Här följer några riktlinjer från någon som kan sin sak:

  Regel nr 1, Välj ut ett bra sällskap för din kryssning.

  Regel nr 2, Välj ett bra skepp, på en bra dag för din kryssning.

  Regel nr 3, Välj hytt utifrån ditt val av skepp. (Åker du på rockkryssning tar du en hytt med dubbelsäng och havsutsikt, om du åker med ”vanligt” folk ser du till att ta en hytt med jacuzzi på rummet.)

  Regel nr 4, OM du äter buffé så är det för att du är på en av de kryssningar där det ingår gratis vin. Om inte väljer du en annan restaurant.

  Regel nr 5, gå Aldrig till Tax-Freen inom 2 timmar efter att de har öppnat. Hur som helst har de nästan inga kylda drycker och ingen is. Gå istället till en bar. Gärna en av de som är lite lounge-iga. De blandar bäst cocktails.

  Regel nr 6, är du på RockCruise kan du mingla runt lite som du vill, dit vindarna tar dig. Är du på kryssning med vanliga dödliga och Inte känner att du är tillräckligt full – undvik för allt i världen de ställen som har dansgolv. (Det är lite där jacuzzin kommer in.)

  Regel nr 7, boxers och kavaj är Inte godkänd klädsel till frukostbuffén.

  Frågor på det?

 2. Äääälin says:

  Åååå va synd att ja va tvungen å jobba vid det tillfället, hade ju
  Varit såå kul å följt med släkten på det…. NOT.!

 3. Äääälin says:

  Antagligen hade ja nog tyckt att de va otroligt underhållande så länge de
  Inte va ja som fick torka spyor/skit…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>